De internist is een generalistisch opgeleid medisch specialist, welke in staat is stoornissen in verschillende orgaansystemen overzichtelijk in kaart te brengen, waar nodig met elkaar te verbinden en dit complexe geheel op duidelijke manier naar de patiënt en andere hulpverleners te communiceren. Binnen het ziekenhuis is de internist daarom ook de meest geschikte persoon om op medisch gebied de regie te voeren over de patiënt met multimorbiditeit. Buiten het ziekenhuis kan de internist deze functie ook uitvoeren. Denk hierbij aan het ondersteunen van de huisarts, psychiater of bijvoorbeeld neuroloog in het begeleiden van patiënten in de huisartsenpraktijk of gespecialiseerde klinieken. Waar voor de internisten in het ziekenhuis faciliteiten aanwezig zijn om te voldoen aan de geldende kwaliteitseisen voor de verrichte zorg die internisten leveren, is dit buiten het ziekenhuis minder goed geregeld of praktisch niet uitvoerbaar.
De vereniging heeft een drietal doelstellingen
1. Zichtbaarheid vergroten van de werkzaamheden die transmuraal werkende internist verricht
2. Spreekbuis van en klankbord voor internisten werkend buiten het ziekenhuis.
3. Platform waar de mogelijkheid wordt gecreëerd om als extramuraal internist te voldoen aan de
kwaliteitseisen zoals opgesteld door de RGS en NIV.
Missie en Visie
De Nederlandse Vereniging van Transmurale Internisten (NVTMI) ontwikkelt en ondersteunt de rol van de transmuraal werkende internist in het hele zorgnetwerk. De internist kan met een combinatie van brede basiskennis en unieke expertise (aandachtsgebieden) bijdragen aan de juiste zorg op de juiste plek door ondersteuning in enkelvoudige en complexe zorgvragen voor volwassenen.
De internist is in staat enkelvoudige en complexe medische problemen overzichtelijk in kaart te brengen door het verzamelen van de beschikbare gezondheidsgegevens, de anamnese, het lichamelijk onderzoek, aanvullende diagnostiek (laboratoriumonderzoek & beeldvorming, functietesten, discipline overstijgende consulten) en dit helder samen te vatten om met de patiënt, zijn naasten en de betrokken hulpverleners tot een geïntegreerd behandeladvies te komen ten aanzien van leefstijl (voeding, bewegen, slapen), voorbereiding en nazorg voor (heelkundige) interventies en farmacotherapie in samenwerking met de apotheek (farmacotherapie).
Voorbeelden zijn niet spoedeisende enkelvoudige en complexe zorgvragen op het gebied van de algemene interne geneeskunde (moeheid, koorts, gewichtsverlies, buikpijn, obesitas), endocrinologie (schildklier, diabetes, osteoporose), vasculaire geneeskunde/nefrologie (CVRM, dyslipidemie, hypertensie, chronische nierschade, electrolietstoornissen, PMR-arteriitis temporalis), (benigne) hematologie (trombose, bloedingen, anemie), maag-, darm- & leverziekten (buikpijn, reflux, steatose) en kan richting geven bij het verwijzen naar cardioloog, longarts, maag-darm- & lever-arts, neuroloog, GGZ, heelkundige en intramurale disciplines.
De transmuraal werkende internist kan samenwerken met de huisarts, de specialist ouderengeneeskunde, de psychiater (GGZ), de revalidatiearts, de sociaal geneeskundige (bedrijfsarts, verzekeringsarts), de apotheker, en de medewerkers van de paramedische disciplines, zoals de praktijkondersteuner van de huisarts (POH), diëtisten, fysiotherapeuten en maatschappelijk werkers. De internist kan hen ondersteunen, in hun coördinerende rol bij multimorbiditeit, adviseren bij (chronische) behandelingen. Door de zorg dichtbij de patiënt te organiseren, worden ook patiëntgroepen, die belemmeringen ervaren om naar het ziekenhuis toe te komen, zoals ouderen, patiënten in de palliatieve fase, gehandicapten, patiënten in de revalidatie en in de GGZ bereikt. De juiste zorg op de juiste plek, thuis als het kan, in een instelling of in het ziekenhuis als nodig.
De transmuraal werkende internist kan de eerste lijn versterken in discipline gebonden en discipline overstijgende samenwerking, vanuit het ziekenhuis, de huisartsenpraktijk, vanuit zelfstandige behandelcentra, verpleeghuizen, en als zelfstandig gevestigd internist.
Zo heeft de internist een rol in de preventieve en curatieve zorg (adviserend aan de Rijksoverheid & GGD bijvoorbeeld rondom vaccinaties, leefstijl, gezondheidsvaardigheden), in de eerste lijn, de huisartsenpraktijk (praktijkondersteuner & paramedici (diëtist, fysiotherapeut, ergotherapeut; maatschappelijk werk), in de GGZ (intoxicaties, bijwerkingen geneesmiddelen, eetstoornissen), in de sociale geneeskunde, in de revalidatie, de gehandicaptenzorg en in de ouderenzorg, het verpleeghuis (huisarts, specialist ouderengeneeskunde), rond diagnostiek (laboratorium, beeldvorming) en behandeling met leefstijl (voeding, bewegen, slapen), voorbereiding en nazorg bij heelkundige interventies en farmacotherapie in samenwerking met de apotheek (polyfarmacie).
Het is wenselijk te werken aan integratie, afstemming van medische activiteiten en gegevens van individuele patiënten om zorgvuldig om te gaan met de maatschappelijke middelen, waarbij er waardering komt voor de geïnvesteerde tijd en kennis van de internist, niet alleen in het directe patiëntencontact, de communicatie met patiënt en naasten, maar ook in de activiteiten hier omheen, zoals de aanvullende diagnostiek, het multidisciplinair overleg, de verslaglegging en integratie van medische gegevens in het opstellen en uitvoeren van het behandelplan.
De NVTMI stelt zich ten doel internisten in het gehele zorgnetwerk te ondersteunen in de uitvoering van hun werkzaamheden. De NVTMI heeft leden die werken vanuit diverse posities in het zorgnetwerk, ook buiten het ziekenhuis, vanuit zelfstandige behandelcentra, in de huisartsenpraktijk, de revalidatiekliniek, de GGZ en in de zelfstandige praktijk. Iedere werksituatie heeft specifieke kenmerken.
De NVTMI ondersteunt in het voldoen aan de kwaliteitseisen (volgens de normen voor het ziekenhuis-UMC & ZBC), herregistratie eisen, kwaliteitsvisitaties, en het juridisch kader van de internist. Voorbeelden zijn het bespreken van richtlijnen, scholing, intervisie, dossiercontrole, incidentmeldingen-calamiteiten, patiënttevredenheid, en het bespreken van klachten.
De NVTMI kan in het delen van ervaringen, ondersteunen bij het vormgeven aan een zelfstandige praktijk (EPD, praktijkruimte, communicatie met laboratorium, verwijzen) volgens de vigerende kwaliteitseisen.
Onze visie is dat de internist bij uitstek in het transmurale domein van meerwaarde kan zijn in aanvulling op de klassieke rol van de internist in het ziekenhuis.
De Nederlandse Vereniging van Transmurale Internisten ontwikkelt en ondersteunt de rol van internisten werkzaam in het gehele zorgnetwerk.